Anne sütü bir annenin bebeğine verebileceği en kıymetli hediyedir ve emzirme de bir annenin bebeğiyle yakınlaştığı en özel anların başında gelir. Ancak ne yazık ki bu özel anlar kimi zaman yeni doğum yapmış anneler için kabusa dönüşebilir… Meme ucu çatlakları bazen öyle boyutlara ulaşır ki anne çok istese de bebeğini emziremeyebilir.
Meme ucu çatlaklarının en sık nedeni genelde yanlış emzirme teknikleridir. Bebek, annesini emerken memenin areola olarak isimlendirilen meme ucu etrafındaki kahverengi halka bölümünü tam olarak kavramayıp yalnızca meme başından emmeye çalışırsa, meme başı sonuçta zedelenir ve önce ağrılı meme başı ortaya çıkar. Bu ağrılı meme durumu düzeltilmezse, meme başı çatlağı ve yarıkları gelişir. Bir diğer neden ise Laktasyon (Emzirme) döneminde göğüs uçlarının ıslanması ve kuruması ile, bebeğin meme emmesinin yarattığı sürekli nem ve sıcaklık sonucu, göğüs uçlarının kurumasıdır. Bu durumda da meme uçlarında çatlak oluşur ve ağrılı yarıklarla belirgin, ekzemaya neden olur.
Meme ucunun çatlaması ile oluşan asıl önemli sorun, bu çatlaklardan mikropların kolayca içeri girerek memenin iltihaplanmasına yol açmasıdır. Ayrıca meme ucu çatlakları, emzirmenin ağrılı olmasına, bu da annenin yeteri kadar süt verememesine ve sonuçta memelerde süt birikmesine neden olur.
Meme ucu çatlakları oluştuğunda ne yapmalı?
En önemlisi meme ucu çatlaklarını oluşmadan önlemektir. Meme başı çatlaklarını ve yarıklarını engellemek için hamileliğin 8. ayından itibaren göğüslerin emzirmeye hazırlanması gerekmektedir "Bu nedenle, banyodan sonra kullanılacak gögüs ucu kremi ile, doğum sonrası hem annenin acı çekmesini engelleyecek, hem de bebeğin gelişimi için gerekli olan süre süt vermesini kolaylaştıracaktır."İşte bu nokta da Lanolin ve Hindistan cevizi yağı annelerin yardımına koşmaktadır. Lanolin göğüs uçlarının nemli kalmasına destek olurken hindistancevizi yağı ise antiseptik özelliği sayesinde meme başı iltihaplarına karşı koruyucu özellik sergilemektedir.
Meme ucu çatlaklarının önlenmesi ve varsa tedavi edilebilmesi için işte size birkaç püf noktası;
- Bebeğinizi emzirirken doğru emzirme pozisyonu alın, sadece meme ucunu değil meme ucunu çevreleyen areola adı verilen koyu alanın tümünü bebeğin ağzına almasını sağlayın. Göğüs ucunu nemli ve dezenfekte tutabilmek için mutlaka lanolin ve hindistancevizi içeren göğüs ucu kreminizi her emzirmede uygulayın.
- Meme başı kuruduktan sonra elle sıkılarak memeden damlaması sağlanan birkaç damla süt hafifçe meme başına sürülüp kendiliğinden kuruması beklenmelidir.
- Sızıntıların memeyi ıslatmaması için sık meme başı pedi değiştirilmeli ve emzirme aralarında hava ile temas sağlanmalıdır.